MINERALIZOVANA TERMALNA VODA

Karakteristike i sastav mineralizovane termalne vode

HEMIJSKI SASTAV BIKARBONATI NATRIJUM HLORIDI KALCIJUM MAGNEZIJUM KALIJUM JOD
(HCO) (Na+) (Cl¯) (Ca2+) (Mg2+) (K+) (J)

Mineralizovana termalna voda, koja se nalazi u našem bazenu, dolazi sa dubine od 193 m i izvire na temperaturi od 27 °C i jedina je voda na ovim prostorima sadrži jod i kao takva predstavlja prirodan izvor joda. Njen dragoceni mineralni sastav pomaže u tretiranju osetljive kože i znakova starenja.

Sadržaj joda je upravo ono što čini MINAQUA vodu, po blagotvornom učinku na vaše telo i dušu, sličnoj morskoj vodi. Koncentracija soli u vodi približno je jednaka onoj u morskoj vodi, ona osvežava, jača mišiće, stimuliše rad srca i cirkulaciju, tonifikuje kožu i čini je glatkom, opušta i dobar je lek protiv stresa.

Koliko je jod važan za naš organizam, govori činjenica da njegov nedostatak ostavlja trajne posledice na ljudsko zdravlje, posebno u periodu trudnoće i prvim godinama života bebe. Nedostatak joda može da bude uzrok hipotireoze, gušavosti, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti, uvećanja traheja ili jednjaka koje na kraju može rezultirati rakom tiroidne žlezde. Kod žena nedostatak joda vezuje se za fibrocistično oboljenje dojke.

Pozitivan uticaj plivanja u mineralizovanoj termalnoj vodi

Mineralizovana termalna voda blagotvorno utiče na smanjenje negativnih efekata stresa na naše zdravlje

Boravak u termalnoj vodi smanjuje napetost u mišićima, povećava prokrvljenost tkiva, revitalizuje i ojačava imuni sistem tela. Smanjuje negativne uticaje na zdravlje i posledice stresa, podstiče čišćenje tela, oživljava i jača odbrambeni mehanizam tela.

I na kraju ono što nam definitivno svima treba, plivanje u termalnoj vodi oslobađa endorfin – hormon sreće.

4 razloga zašto bi plivanje u mineralizovanoj termalnoj vodi trebalo da bude deo vaše rutine

Rezultati su pokazali značajno smanjenje svih kliničkih znakova osetljive kože.

Jačanje otpornosti kože na spoljašnje uticaje – rezultati istraživanja pokazuju da izlaganje vodi 15 minuta značajno povećava aktivnost katalaze (enzima koji štiti ćelije od UV zraka) u poređenju sa netretiranom kožom.

Obnova epidermisa – mineralizovana termalna voda dokazano podstiče obnovu epidermisa jačajući barijeru kože, što poboljšava i stanje kože. 

Umirivanje kože – umirujućom mineralizovanom vodom delujete na znakove starenja i otklanjate upale, crvenilo i ostale znakove osetljive kože. Kliničko ispitivanje koje je sproveo L’Oréal na 27 osoba sa osetljivom kožom procenilo je efikasnost mineralizovane termalne vode kada se nanosi na lice i zahvaćena područja kože dvaput dnevno tokom mesec dana. Rezultati su pokazali značajno smanjenje svih kliničkih znakova osetljive kože. 

Vraćanje ravnoteže – ispitivanja su pokazala da mineralizovana termalna voda pomaže u održavanju stabilnog nivoa pH, što kožu štiti od upale i osećaja neprijatnosti.

Više o benefitima plivanja u mineralizovanoj termalnoj vodi, jodu
i značaju wellness-a možete pročitati ovde.