SAUNA

Karakteristike sauna u okviru Minaqua Fitness-a

  • Minaqua Fitness klub sadrži posebno, bio i finsku saunu.
  • Kamenje koje koristimo u Minaqua Fitness sauni je specijalno vulkansko kamenje Paraph sa Islanda. 
  • Kapacitet saune je 8 do 10 osoba.
  • Sauna pruža prirodni ambijent meranti drveta i termičkog aspena dok su nasloni od finskog termo aspena, koji nema čvorove ni smolu i ne zagreva se na visokoj temperature.
  • Temperatura vazduha se kreće između 55°C i  100°C, dok vlažnost vazduha iznosi 15% do 25%. Preporučuje se intenzivno zalivanje kamenja, jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što u stvari deluje smirujuće na čovekov nervni sistem. Ovakva ,, mokra toplota” je zapravo najkorisnija. Temperature u bio sauni su od 50-65 °C, a u finskoj od 80-100°C. 
  • U bio i finskoj sauni nalazi se slani zid od himalajskih cigli.

Uslovi u sauni sa slanim zidom imaju povoljna svojstva za zdravlje korisnika u smislu antiseptičkog i antialergijskog dejstva. Velika količina prisustva soli poboljšava kvalitet vazduha, jer se stvara koncentracija negativnih jona koji imaju korisna biološka svojstva na disanje i kardiovaskularni sistem čoveka, na odbrambeni sistem, kao i metabolizam korisnika. Pored navedenog, boravak pored slanog zida pospešuje lučenje serotonina (hormona sreće), samim tim ima uticaj na psihološko stanje čoveka, borbu protiv depresije. Negativno naelektrisani joni utiču na popravljanje raspoloženja, otklanjaju glavobolju, malaksalost, slabu koncentraciju, nesanicu, neuroze i pojačavaju imunitet. Takođe, pozitivno utiču na disanje i rad srca. Slana terapija se koristi isključivo kao pomoćna metoda u lečenju bolesti gornjih i donjih respiratornih organa i kože. Osobama koji pate od hroničnih alergija i drugih tegoba izazvanih otežanim disanjem, poput asmatičara, preporučuje se boravak pored slanog zida.

Preporuka za korišćenje saune

Prilikom korišćenja saune nikad nemojte žuriti, ostavite sebi vremena. Preporučuju se kure u trajanju od 10-12 minuta, što se može ponoviti još 2-3 puta. Trošite puno tečnosti, jer usled znojenja dolazi do gubitka vode u vašem telu, a što se mora nadoknaditi. Između dva boravka u kabini svoje telo možete osvežiti hladnom vodom. 

Da bi se pospešilo blagotvorno delovanje na zdravlje, posebno na disajne puteve, uglavnom na kraju seanse, vrelo kamenje se poliva vodom i aromatičnim uljima. U uslovima koji vladaju u sauni, temperatura kože se penje čak na 40, pa i 42 °C, dok se unutrašnja telesna temperatura diže samo za poneki stepen. 

Ostanak u sauni je lična stvar. Osluškujte svoje telo i uradite onako kako vam bude najlagodnije. U početku, treba ostajati nekoliko minuta, u zavisnosti od temperature. Posle hlađenja, treba se vratiti i ostati duže, nekih desetak minuta.

 Zadnje tuširanje se uvek vrši toplom vodom, jer bi hladno tuširanje prouzrokovalo sužavanje pora u koži usled čega bi dolazilo do neprijatnog naknadnog znojenja. Posle tuširanja dobro se osušite i obucite.

Više o benefitima plivanja u mineralizovanoj termalnoj vodi, jodu
i značaju wellness-a možete pročitati ovde.